Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ECO426-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΕΞΑΜΗΝΟ 7Ο)

Περιγραφή Μαθήματος

Μάθημα: Αξιολόγηση Επενδύσεων-ECO426

Τύπος Μαθήματος : Θεματικών Ενοτήτων – Ανάπτυξη και Διεθνής Οικονομική

Εξάμηνο  Διδασκαλίας: Χειμερινό (Α)

Εξάμηνο Σπουδών: 7ο

Διδάσκoυσα: Παρασκευή Μπουφούνου

 

Στόχοι – Διάρθρωση Υλης

Σκοπός του μαθήματος είναι η θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών στο γνωστικό αντικείμενο της Αξιολόγησης Επενδύσεων Το μάθημα «Αξιολόγηση Επενδύσεων» διαρθρώνεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση της διαδικασίας λήψης επιχειρηματικών - επενδυτικών αποφάσεων υπό συνθήκες βεβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια εισαγωγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη χρονική αξία του χρήματος, εξετάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της Παρούσας και της Μελλοντικής Αξίας και αναλύοντας την έννοια της ράντας, της αυξανόμενης ράντας και της διηνεκούς ράντας. Παράλληλα αναδεικνύεται ο τρόπος τιμολόγησης των μετοχών και των ομολογιών, κάνοντας χρήση των κατάλληλων πρακτικών παραδειγμάτων. Εν συνεχεία παρουσιάζονται αναλυτικά τα κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικών αποφάσεων, όπως είναι το κριτήριο της Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV), του Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης (IRR), της Περιόδου Επανάκτησης Κεφαλαίου (Payback Period), της Προεξοφλημένης Περιόδου Επανάκτησης Κεφαλαίου (Discounted Payback Period), του Δείκτη Κερδοφορίας (Profitability Index) και της Μέσης Λογιστικής Απόδοσης (Book Value).Στην πορεία ασχολούμαστε με τον προσδιορισμό και τη διαχείριση χρηματικών ροών, ενώ επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση των τόκων και χρεολυσίων, των αποσβέσεων και της υπολειμματικής αξίας και του πληθωρισμού σαν μείζονος σημασίας ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην καθημερινή τους πρακτική. Στη συνέχεια αναλύονται συγκεκριμένες επενδυτικές αποφάσεις ειδικού τύπου, όπως η απόκτηση μηχανήματος είτε μέσω αγοράς της μετρητοίς ή μέσω δανείου, είτε μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Τέλος η διδασκαλία του πρώτου μέρους κλείνει με την συγκριτική παρουσίαση της Χρηματοοικονομικής και της Κοινωνικοοικονομικής Αξιολόγησης Επενδύσεων

Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία λήψεως επενδυτικών – επιχειρηματικών αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα εμβαθύνει στην έννοια της Αποτελεσματικότητας των Χρηματαγορών, κάνοντας διάκριση των βασικών μορφών αυτής, ενώ αναλύονται οι συνέπειες της αποτελεσματικότητας των αγορών και η σημαντικότητα τους στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία αυτών, επικεντρώνοντας στους εμπειρικούς τρόπους μέτρησης της αποτελεσματικότητας των αγορών και τη χρήση των Συμπεριφορικών Χρηματοοικονομικών. Ταυτόχρονα αναλύονται οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου –πρωτογενείς και δευτερογενείς– τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια χρηματοοικονομικών συναλλαγών και οι μορφές χρηματοπιστωτικών και μη οργανισμών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Εν συνεχεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση εναλλακτικών αβέβαιων καταστάσεων με τη χρήση πιθανοτήτων και λοιπών στατιστικών μέτρων όπως μαθηματική ελπίδα, τυπική απόκλιση, διακύμανση και συντελεστής μεταβλητότητας. Επιπλέον αναλύονται οι θεωρίες Αξιολόγησης Κεφαλαιακών Στοιχείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Υπόδειγμα Αποτίμηση Κεφαλαιακών Στοιχείων (CAPM), στο Υπόδειγμα CAPM Κατανάλωσης (C-CAPM), καθώς και στο Υπόδειγμα Αντισταθμιστικής Αποτίμησης (APT) και διεισδύοντας στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματος του καθενός υποδείγματος προβαίνοντας παράλληλα σε μια συγκριτική ανάλυση. Τέλος παρουσιάζεται η χρήση της συμπεριφορικής οικονομικής στην αξιολόγηση επενδυτικών αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα των αγορών και διενεργείται σύγκριση της χρήσης Σεναρίων σε. σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους Αξιολόγησης Επενδύσεων.

To μάθημα διαθέτει eclass.

Εφαρμόζεται μικτό σύστημα αξιολόγησης  με εργασία/ες και παρουσίαση στην τάξη.

 

Περιεχόμενο ύλης:

Α.  Ενότητα

  1. Το Θεωρητικό Υπόβαθρο της Διαδικασίας Λήψης Αποφάσεων και η Χρονική Αξία του Χρήματος  
  2. Επενδυτικά Κριτήρια Ι (Μέθοδος της Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV), Εσωτερικός Συντελεστής Απόδοσης (IRR) και Λόγος Ωφελειών-Κόστους (B/C))
  3. Επενδυτικά Κριτήρια ΙΙ (Περίοδος Επανάκτησης Κεφαλαίου (Payback Period), Προεξοφλημένη Περίοδος Επανάκτησης Κεφαλαίου (Discounted Payback Period), Δείκτης Κερδοφορίας (Profitability Index) και Μέση Λογιστική Απόδοση (Book Value))
  4. Σύγκριση Επενδυτικών Κριτηρίων
  5. Ο Προσδιορισμός των Χρηματικών Ροών
  6. Ειδικά Θέματα Αξιολόγησης Επενδύσεων.
  7. Χρηματοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων και Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων

Β. Ενότητα 

  1. Αγορές Χρήματος  και Κεφαλαίου.
  2. Κίνδυνος και Απόδοση
  3. Θεωρία Αξιολόγησης Κεφαλαιακών Στοιχείων
  4. Αποτελεσματικότητα Αγορών και Συμπεριφορικά Χρηματοοικονομικά
  5. Η Χρήση Σεναρίων σε Σχέση με τις Παραδοσιακές Μεθόδους Αξιολόγησης Επενδύσεων
  6. Εφαρμογές

 

Διδακτικά Βοηθήματα

1Α)  Π.Ε. Πετράκης, 2007, “Αξιολόγηση Επενδύσεων”, Εκδόσεις Π.Ε. Πετράκης

1Β)    Π.Ε. Πετράκης, 2003,  “Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Τραπεζική Οικονομική: Ασκήσεις και Λύσεις Ασκήσεων”, Τόμος Δ,  Εκδόσεις Π.Ε. Πετράκης

2)      Μ. Ξανθάκης - Χ. Αλεξάκης,  2006, "Xρηματοοικονομική Ανάλυση Επιχειρήσεων", Εκδόσεις Σταμούλη.

 

ΞενόγλωσσαΔιδακτικάΕγχειρίδια

1)      Ross, Westerfield, Jaffe, 2008, “Corporate Finance”, McGraw Hill International Edition, Fifth Edition

2)      Brealey, R. and Myers, S., 2008,  “Principles of Corporate Finance”, McGraw Hill International Edition, Ninth Edition.