Κάθε ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε διδακτικές περιόδους που ονομάζονται εξάμηνα, το χειμερινό (Α’) και το εαρινό εξάμηνο (Β’). Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξαμήνων καθορίζονται κάθε χρόνο από την Πανεπιστημιακή Σύγκλητο μεταξύ αρχών Οκτωβρίου και μέσων Ιανουαρίου για το χειμερινό (Α’) εξάμηνο και μέσων Φεβρουαρίου και τέλους Μαΐου για το Εαρινό (Β’) εξάμηνο (βλέπε βασικές ημερομηνίες στις πρώτες σελίδες του παρόντος Οδηγού).
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε 3 περιόδους: Ιανουάριο για τα μαθήματα Α' εξαμήνου, Ιούνιο για τα μαθήματα Β' εξαμήνου και Σεπτέμβριο για τα μαθήματα και των δύο εξαμήνων.
Η ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα είναι 8 εξάμηνα. Η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος γίνεται μέσω παραδόσεων, φροντιστηρίων των μαθημάτων, σεμιναρίων και εργασιών που ανατίθενται στους φοιτητές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι η υποχρεωτική δήλωση των μαθημάτων στα οποία προτίθεται να εξετασθεί κάθε φοιτητής.
Από το 1ο εξάμηνο έως και το 4ο εξάμηνο φοίτησης μπορούν να δηλώσουν μέχρι 6 μαθήματα / Εξάμηνο.
Από το 5ο έως και το 8ο εξάμηνο φοίτησης μπορούν να δηλώσουν μέχρι 8 μαθήματα / Εξάμηνο
Από το 9ο εξάμηνο και μετά μπορούν να δηλώσουν μέχρι 10 μαθήματα / Εξάμηνο.
Την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου, κάθε φοιτητής μπορεί να εξετασθεί, χωρίς νέα δήλωση, σε όσα μαθήματα εκ των δηλωθέντων απέτυχε ή δεν μετείχε στις δύο προηγούμενες εξεταστικές περιόδους του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού έτους.
Ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων κάθε περιόδου είναι, ο Νοέμβριος για την α' εξεταστική περίοδο (Ιανουαρίου), και ο Απρίλιος για την β' εξεταστική περίοδο (Ιουνίου).
Οι φοιτητές ενημερώνονται εγκαίρως για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δηλώσεων μαθημάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη υποβολή δηλώσεως συμμετοχής στις εξετάσεις, διότι η σχετική παράλειψη έχει σαν συνέπεια τον αποκλεισμό από τις εξετάσεις της συγκεκριμένης περιόδου.
Ο βαθμός πτυχίου είναι ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μαθημάτων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των σπουδών.
Για το Α’ έτος φοίτησης, το Τμήμα συνιστά στους φοιτητές του να επικεντρωθούν στα εισαγωγικά μαθήματα οικονομικής επιστήμης καθώς και στα μαθήματα που εισάγουν στα Μαθηματικά και τη Λογιστική που αποτελούν απαραίτητα εργαλεία της οικονομικής επιστήμης.
Α εξάμηνο 1ου έτους
Συνιστώνται τα Εισαγωγικά Μαθήματα Οικονομικής Επιστήμης
καθώς και τα κύρια μαθήματα Μαθηματικών και Λογιστικής
Ας σημειωθεί ότι για τους φοιτητές που εμφανίζουν αδυναμία στα μαθηματικά, προσφέρεται το μάθημα «MTH100 Εισαγωγή στα Μαθηματικά» και συνιστάται να το παρακολουθούν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στο Τμήμα από τη θεωρητική κατεύθυνση, διότι καλύπτει κενά που δημιουργούνται από το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων.
Β εξάμηνο 1ου έτους
Συνιστώνται τα Εισαγωγικά Μαθήματα Οικονομικής Επιστήμης
καθώς και τα κύρια μαθήματα Στατιστικής και Μαθηματικών
Έχοντας αποκτήσει τις απαιτούμενες βάσεις, το Β’ έτος προσφέρεται για θεωρητική εμβάθυνση τόσο στα μαθήματα της οικονομικής επιστήμης όσο και των ποσοτικών μεθόδων και πληροφορικής.
Α εξάμηνο 2ου έτους
Συνιστώνται τα Μαθήματα Θεωρητικής Εμβάθυνσης
και το μάθημα Πληροφορικής
Β εξάμηνο 2ου έτους
Συνιστώνται τα Εισαγωγικά Μαθήματα Οικονομικής Επιστήμης
και το μάθημα Ποσοτικών Μεθόδων
Κατά το τρίτο έτος φοίτησης, και εφόσον έχει τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, οι φοιτητές θα είναι έτοιμοι:
(1) Να παρακολουθήσουν τα εναπομείναντα υποχρεωτικά μαθήματα του Πίνακα 1:
και (2) Να αρχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα επιλογής των Πινάκων 2, 3 & 4 (βλ. παρακάτω), σύμφωνα πάντα με τους περιορισμούς του ΠΠΣ (βλ. παραπάνω την εξήγηση της Δομής του νέου ΠΠΣ).
Στο τέταρτο έτος, οι τελειόφοιτοι του Τμήματος, με τη βοήθεια του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ολοκληρώνουν τις επιλογές τους με τρόπο που ο τελικός κατάλογος των μαθημάτων που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς συνιστά, τόσο επιστημονικά όσο και σε σχέση με τα μελλοντικά τους σχέδια, την βέλτιστη επιλογή μεταξύ των πολλών γνωστικών αντικειμένων και προσεγγίσεων που προσφέρει το Τμήμα.