Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Δομή Νέου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Το πρόγραμμα έχει  4 κατηγορίες μαθημάτων. Η ολοκλήρωση των σπουδών απαιτεί την επιτυχή παρακολούθηση 36 μαθημάτων. Από τα 36 αυτά μαθήματα

  • Είκοσι (20) μαθήματα είναι υποχρεωτικά
  • 4 μαθήματα επιλέγονται και αποτελούν βασικά μαθήματα επιλογής
  • 4 μαθήματα επιλέγονται από μία ενότητα. Συνολικά οι διαθεματικές ενότητες είναι 5 και κάθε μια αποτελείται από 6 μαθήματα. Από αυτές θα πρέπει να επιλεγεί μία ενότητα και, κατόπιν, να επιλεγούν 4 από τα 6 μαθήματα αυτής της ενότητας
  • Τα υπόλοιπα 8 μαθήματα επιλέγονται ελεύθερα είτε από τα μαθήματα που προσφέρονται από το Τμήμα είτε από μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα.

Μπορείτε να δείτε όλα τα μαθήματα  εδώ.


Το Νέο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, μετά από μακρά προεργασία, προσφέρει στους νέους φοιτητές και φοιτήτριες (έτος εισαγωγής 2009-10) ένα πλήρως ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών.

Το νέο πρόγραμμα:

(α) εξασφαλίζει στους απόφοιτους του Τμήματος την μόρφωση και τις γνώσεις που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος οικονομολόγος, ανεξάρτητα μετέπειτα εξειδίκευσης.

Παράλληλα,

(β) δίνει στους φοιτητές πολλούς βαθμούς ελευθερίας ως προς τα μαθήματα επιλογής, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα πλησιέστερα στα ενδιαφέροντά τους από την ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων που προσφέρει το Τμήμα.

Επιπλέον, η οργάνωση της ηλεκτρονικής γραμματείας του Τμήματος από το Ακαδ. Έτος 2010-11 χρησιμοποιεί ένα σύστημα κωδικών που ομαδοποιούν τα μαθήματα είτε σε γνωστικές περιοχές του Τμήματός μας, είτε σε προσφερόμενα από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου μας, όπως δείχνει ο ακόλουθος πίνακας:

Κωδικός ομαδοποίησης

Γνωστική περιοχή

PEC

Πολιτική Οικονομία

ECO

Οικονομικές Επιστήμες

HIS

Ιστορία

MTH

Μαθηματικά

QNT

Ποσοτικά

ACC

Λογιστική

FIN

Χρηματοοικονομική

SOC

Κοινωνιολογία

MGT

Μάνατζμεντ

CSC

Επιστήμη των Υπολογιστών

PHI

Φιλοσοφία

 

Μαθήματα από το Τμήμα

TPE

Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης

TΝE

Νομικής

TPT

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

TMA

Μαθηματικών

 

Κάθε μάθημα χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό 6ψήφιο κωδικό, ας πούμε ABCxyz, όπου οι πρώτοι τρεις χαρακτήρες ABC είναι αλφαβητικοί και δηλώνουν τη γνωστική περιοχή του μαθήματος σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ενώ οι επόμενοι τρεις χαρακτήρες xyz είναι αριθμητικοί και έχουν το εξής νόημα: το ψηφίο x υποδεικνύει το συνιστώμενο έτος σπουδών που είναι κατάλληλο να πάρει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια το μάθημα και ο αριθμός yz δίνει έναν αύξοντα αριθμό στα μαθήματα της γνωστικής περιοχής. Παραθέτομε δύο παραδείγματα. Το μάθημα «PEC312 Πολιτική Οικονομία Κοινωνικής Πολιτικής» ανήκει στη  γνωστική περιοχή της Πολιτικής Οικονομίας (PEC) με αριθμό 312, όπου το 3 υποδεικνύει το συνιστώμενο έτος σπουδών που είναι κατάλληλο να πάρει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια το μάθημα (εν προκειμένω το 3ο έτος), ενώ το 12 δίνει έναν αύξοντα αριθμό στα μαθήματα της γνωστικής περιοχής PEC. Ακόμη ένα παράδειγμα, δίνεται με το μάθημα «CSC202 Οργάνωση και Λειτουργία Υπολογιστικών Συστημάτων». Εδώ ο κωδικός CSC202 ανήκει στη γνωστική περιοχή της Επιστήμης των Υπολογιστών (CSC) και ο αριθμός 202 υποδεικνύει ότι το συνιστώμενο έτος σπουδών για να πάρει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια το μάθημα είναι το 2ο έτος (όπως προκύπτει από το 2), ενώ το 02 δίνει έναν αύξοντα αριθμό στα μαθήματα της γνωστικής περιοχής CSC και υποδεικνύει ότι το μάθημα θα μπορούσε να επιλεγεί μετά το μάθημα «CSC201 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Διαχείριση Πληροφοριών».

Φυσικά, η συμβουλή του καθηγητή προς τον φοιτητή είναι πολύτιμη για τη σωστή επιλογή μαθημάτων, ιδιαίτερα στο τρίτο και τέταρτο έτος, αφού ο φοιτητής τελειώσει με τα υποχρεωτικά μαθήματα.