Εξάμηνο: Β'
Διδάσκων: Π. ΚΩΣΤΗΣ
Σκοπός:
Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την επιρροή της στην οικονομική μεγέθυνση των κρατών μελών καθώς και την αύξηση ή μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Περιεχόμενο-Ύλη:
Θεωρητικό υπόβαθρο της διαδικασίας της οικονομικής ενοποίησης και ιστορικές συνθήκες δημιουργίας των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων (E.K.): τρόποι οικονομικής ολοκλήρωσης, συνέπειες των διευρύνσεων των E.K., προοπτική του 1992 και έννοια της κοινοτικής συνοχής στην προώθηση της ενιαίας αγοράς.
Kοινοτικοί θεσμοί και διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υπερεθνικό επίπεδο.
Πλαίσια οικονομικής πολιτικής των E.K.: Kοινή Aγροτική Πολιτική, η πολιτική της εσωτερικής αγοράς και κοινή εμπορική πολιτική στο διεθνή οικονομικό χώρο, βιομηχανική πολιτική και ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, νομισματική πολιτική και το ENΣ, ευρωπαϊκή πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνική πολιτική.
Διδακτικά Βοηθήματα:
“Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομία στο κατώφλι του 21ου αιώνα”, Λ. Τσούκαλης, Εκδόσεις Παπαζήσης Α.Ε.Β.Ε., 1998, Αθήνα
& Υλικό από το e-class.
Εξετάσεις, Εργασίες και Βαθμολογία:
Οι εργασίες στο μάθημα είναι εθελοντικές, συνεισφέρουν από 0 έως 2 βαθμούς στο βαθμό των εξετάσεων εφόσον είναι πάνω από 5. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν είναι πάνω από 5, οι 1-2 βαθμοί της εργασίας προστίθενται όταν περάσει ο φοιτητής την κανονική εξέταση.