ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: HIS101
ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Β
ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Β
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:
Εαρινό εξάμηνο: Ε. Μπουρνόβα
Η περίοδος 1750-1914 σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης αλλά και ενός μέρους του υπολοίπου κόσμου στην βιομηχανική εποχή. Αυτό σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, λύθηκαν τα δεσμά της παραγωγικής δύναμης των ανθρώπινων κοινωνιών, στο εξής μπόρεσαν να επιτύχουν το συνεχή ταχύ και ως σήμερα απεριόριστο πολλαπλασιασμό ανθρώπων αγαθών και υπηρεσιών.
Περιεχόμενο:
Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες.
1. Ο 15ος-18ος αιώνας. Τα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της προ-βιομηχανικής Ευρώπης. Η άνοδος του εμπορικού καπιταλισμού. Προ-βιομηχανικής και πρωτο-βιομηχανικές μορφές παραγωγής. Προέλευση της βιομηχανικής επανάστασης. Οικονομικοί μετασχηματισμοί στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα: Η μεταφορά του οικονομικού κέντρου επέκτασης από τη Μεσόγειο θάλασσα, στη Βόρειο Θάλασσα και το Βόρειο Ατλαντικό.
2. Η Βιομηχανική Επανάσταση. Η Βαμβακουργία και ο σιδηρόδρομος. Τα αποτελέσματα της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το εργοστασιακό σύστημα και η ανάπτυξη του προλεταριάτου. Η φιλελεύθερη περίοδος 1850-1875. Το Laisser-faire στη βιομηχανία και η μεγάλη έκρηξη. Οικονομική ενοποίηση του κόσμου.
3. Η περίοδος 1875-1914. Η Μεγάλη Ύφεση 1875-1890. Ο προστατευτισμός και η κρατική παρέμβαση. Ο ιμπεριαλισμός και η εμφάνιση των διεθνών ανταγωνισμών. Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση - οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η μαζική παραγωγή και η μαζική αγορά.
4. 1914-1950. Η άνοδος του συστήματος της ελεγχόμενης αγοράς και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι κρατικές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Η πολεμική οικονομία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο οικονομικός διευθυντισμός των αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων
Προτεινόμενα βοηθήματα:
Ivan T.Berend, Οικονομική Ιστορία του Ευρωπαϊκού 20ού Αιώνα, εκδ Gutemberg, 2009.
Robert L.Heilbroner , William Mildberg, « Η Γένεση της Οικονομικής Κοινωνίας , Κριτική, 2010