ΨΗΦΙΣΜΑ Τ.Ο.Ε./Ε.Κ.Π.Α
Η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Όλη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το σχέδιο νόμου, πέραν κάποιων θετικών διατάξεων, εισάγει ένα μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων με το οποίο διαφωνούμε. Χρειαζόμαστε ένα λιτό νομικό πλαίσιο δηλαδή ένα «νόμο πλαίσιο» που θα σέβεται την Πανεπιστημιακή Αυτοδιοίκηση.
Τα μονομελή όργανα διοίκησης (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορας, Πρόεδρος) πρέπει να εκλέγονται από το διδακτικό προσωπικό. Είναι απολύτως ανακριβής ο ισχυρισμός της υπουργού Παιδείας ότι το προτεινόμενο στο ν/σ Σύστημα Διοίκησης ισχύει παντού: σε τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκές χώρες, (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία) ο πρύτανης εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ ή ευρύ σώμα εκλεκτόρων-μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ευθύνονται για την τεράστια αναστάτωση που προκαλούν επιδιώκοντας να επιβάλουν ένα σύστημα διοίκησης για το οποίο δεν υπάρχει συναίνεση από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ζητάμε να μην κατατεθεί το ν/σ και να γίνει οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα για να αναζητηθούν συναινέσεις.